Verbeter het ontwerp van je nieuwsbrief in acht stappen

ontwerp-nieuwsbrief-verbeterenWil je dat je nieuwsbrief van A tot Z wordt verslonden? Vergeet het. De nieuwe lezer is een snacker. Hij bijt liever in een paar lekkere hapjes, dan dat hij een compleet vijfgangendiner verorbert.

Help je lezer bij het scannen van je brief. Schotel ‘m om te beginnen een duidelijke menukaart (lees: ontwerp) voor. Gebruik daarvoor structuuraanduiders. Met deze acht maak je het ontwerp van je nieuwsbrief een lust voor het scannende oog:

  1. Plaats in een smalle kolom een lijstje met de nieuwsbriefonderwerpen of een agenda.
  2. Houd berichten kort, link bij langere teksten door naar de website.
  3. Kies voor ieder item een passende én pakkende titel.
  4. Opsomming? Ga voor bulletpoints. Overdrijf niet, meer dan vijf punten en je bent je snacker kwijt.
  5. Verzamel sprekend beeldmateriaal en zoek daarbij een middenweg tussen gelikte stockfoto’s en zelfgemaakte vakantiekiekjes.
  6. Plaats onder ieder bericht duidelijke weblinks ‘Lees meer’, liefst in een ander kleurtje en onderstreept.
  7. Presenteer je cijfers in een nieuwsbriefitem? Gebruik een grafiek of tabel om je punt te visualiseren.
  8. Sluit de brief af met een banner in je huisstijl en zet daarin de afmeld- en aanmeldoptie, je adresgegevens en vergeet zeker niet te vermelden hoe lezers je op Facebook, LinkedIn, Twitter en Hyves kunnen volgen.

Dezelfde tekst, verschillend ontwerp
Mail to mail en concept7 deed een eyescan-onderzoek naar het effect van bovenstaande ‘structuuraanduiders’ op lezers. Ze maakten twee nieuwsbrieven met exact dezelfde tekst. Brief 1 werd vormgegeven als een lap tekst met alleen tussenkopjes. Brief 2 werd opgemaakt volgens bovenstaande acht tips. Alle oogbewegingen van de lezers werden gemeten. De lezers van nieuwsbrief 2 (die met een hoog snackgehalte) gingen veel gerichter en effectiever door de nieuwsbrief heen dan die van nieuwsbrief 1 (die met een laag snackgehalte).