Drie cruciale factoren om een goede nieuwsbrief te schrijven

Om een goede nieuwsbrief te schrijven wordt vaak lang nagedacht over het doel van de nieuwsbrief. Maar wist je dat er drie factoren zijn die op elkaar afgestemd moeten worden? Als er één ‘knop’ verkeerd staat, heeft dat direct invloed op de impact van je digitale nieuwsbrief. De juiste afstemming van de vorm, je doelgroep en het doel maken de nieuwsbrief tot een sterk geheel. In dit artikel lees je wat de drie belangrijkste doelen zijn voor digitale nieuwsbrieven en waar je op moet letten voor een effectieve nieuwsbrief.

Doel 1: Informatieve nieuwsbrief

Een goede informatieve nieuwsbrief bevat nieuws en informatie over je bedrijf of vakgebied. Je zet je lezers niet aan tot handelen maar je vergroot hun kennis. Waar moet je op letten?

 1. Doelgroep
  Waarom zijn je lezers lid van jouw nieuwsbrief? Willen ze op de hoogte gehouden worden van nieuwtjes binnen je bedrijf (nieuwe werknemers etc.) of willen ze nieuwe dingen leren?Is je groep identificeerbaar of is het een grote heterogene groep? Hoe gerichter de informatie, hoe aantrekkelijker. Zorg voor artikelen die je lezers willen lezen in plaats van artikelen die jij interessant vindt.
 2. Vorm
  Je verkoopt geen product, dus schrijf je digitale nieuwsbrief helder en eerlijk zonder hoog van de toren te blazen. Controleer de feiten die je noemt en breng je verhaal efficiënt en relevant. Dat vergroot de betrouwbaarheid van je informatie.

Voorbeeld: Een accountantskantoor informeert haar doelgroep per 1 januari over belangrijke wijzigingen in het belastingstelsel.

Tip: Wetenswaardigheden die mensen als eerste te weten komen via de nieuwsbrief, maken dat ze gaan uitzien naar de volgende nieuwsbrief! Zo verlaag je het aantal uitschrijvingen.

Doel 2: Relationele nieuwsbrief

Een effectieve relatiegerichte nieuwsbrief zorgt ervoor dat de relatie met (bestaande) klanten wordt versterkt of herstelt. Bedenk wat jou bijzonder maakt voor je klanten. Zorg voor speciale aanbiedingen of relatiegeschenken die alleen je lezers krijgen. Zo vergroot je de loyaliteit. Waar moet je op letten?

 1. Doelgroep
  Ken je lezers! Speel in op hun behoeften en bedenk waar ze gevoelig voor zijn. Ze mogen zich speciaal voelen omdat ze jouw nieuwsbrief lezen en bij jou betrokken willen blijven. Als de relatie goed is, kun je bovendien met trots over je product of dienst communiceren. Heeft de relatie herstel nodig? Wees eerlijk, bied excuses aan en doe beloftes die je waar kunt maken.
 2. Vorm
  Schrijf je digitale nieuwsbrief persoonlijk en betrokken. Door een positieve insteek van je tekst versterk je de band met je lezer. Toon je loyaliteit door een exclusief aanbod te doen en wees bereid dat dit jou wat mag kosten.

Voorbeeld: Een bouwmarkt stuurt een digitale nieuwsbrief waarin ze haar lezers aanspreekt bij naam en een exclusieve korting aanbiedt.

Tip: Personaliseer je nieuwsbrief en spreek je klanten aan in ‘je-vorm’. Lees hier hoe je met CreateSend gepersonaliseerde nieuwsbrieven verstuurt.

Doel 3: Stimulerende nieuwsbrief

Je wilt je lezers overtuigen van een standpunt of stimuleren tot actie via een goede nieuwsbrief. Je lezers zullen namelijk pas overgaan tot actie als ze worden overtuigd van de noodzaak tot handelen. Waar moet je dan op letten?

 1. Doelgroep
  Denk goed na of je lezers zitten te wachten op het standpunt dat je wilt brengen. Staan ze ervoor open of zijn ze juist kritisch? Beide houdingen vragen een andere benaderingswijze. Critici overtuig je beter door je standpunt te beargumenteren, terwijl je bij lezers met een open houding ook op het gevoel kan inspelen.
 2. Vorm
  Schrijf je nieuwsbrief altijd helder en overtuigend. Bedenk een pakkende unieke introductie en zorg dat je nieuwsbrief in één oogopslag helder en aantrekkelijk is. Lees meer over p(l)akkende nieuwsbrieven.

Voorbeeld: Een hulporganisatie stuurt haar trouwe donateurs een persoonlijk verhaal met een verzoek om te doneren. Nieuwsbriefabonnees die zelden geven, krijgen een goed onderbouwde nieuwsbrief met alle feiten op een rij.

Tip: Mensen zijn vaak óf woord- óf beelddenkers. Zorg altijd voor een combinatie van krachtige tekst en sterk beeldmateriaal zodat je beide groepen aanspreekt.

Conclusie

Een goede digitale nieuwsbrief houdt rekening met meer dan het doel alleen. Let erop dat je het doel, de doelgroep en de vorm van je nieuwsbrief op elkaar afstemt. Door de juiste insteek te kiezen stel je deze drie factoren op elkaar af en maak je jouw nieuwsbrief tot een succes.