Twee gevolgen van de Gmail-veranderingen in je statistieken

Gmail veranderingen voor e-mailmarketing

In de loop van dit jaar rolt Gmail een grote verandering uit. Gmail-gebruikers krijgen de afbeeldingen in hun e-mail voortaan direct te zien. Ze hoeven niet meer te klikken op ‘Toon alle afbeeldingen’. Dit is goed nieuws voor iedereen die e-mailmarketing inzet. Je nieuwsbrief wordt namelijk visueel aantrekkelijk voor meer abonnees. Deze stap veroorzaakt echter ook bijeffecten in de statistieken van je digitale nieuwsbrief. In dit artikel behandelen we de gevolgen ervan.

Wat verandert in de open-ratio?

Met de open-ratio meet CreateSend hoeveel procent van je ontvangers de nieuwsbrief ook daadwerkelijk opent. Zo krijg je een indruk van de aantrekkelijkheid van je nieuwsbrief in vergelijking met eerder verzonden nieuwsbrieven, en kun je maatregelen nemen om je open-ratio te verbeteren. CreateSend meet deze open-ratio door na te gaan of afbeeldingen in een nieuwsbrief worden gedownload. Afbeeldingen worden immers pas getoond als een nieuwsbrief wordt geopend. De afbeeldingen staan op de servers van CreateSend en krijgen voor elke nieuwsbrief en ontvanger een uniek, geanonimiseerd kenmerk mee. Zo kan CreateSend op een veilige manier bijhouden welke ontvangers jouw nieuwsbrief wel hebben geopend, en welke niet.

Maar sommige e-mailprogramma’s, zoals Gmail tot nu toe, tonen niet direct de afbeeldingen. Zelfs als de nieuwsbrief is geopend. Het kan dus voorkomen dat abonnees je nieuwsbrief lezen, zonder dat CreateSend dit kan herleiden. De open-ratio zegt dus niet allesNu Gmail heeft besloten om standaard wél afbeeldingen te tonen, wordt de open-ratio betrouwbaarder. Toch heeft dit een bijzonder bijeffect. Je kan in je statistieken namelijk een plotse stijging ontdekken van je open-ratio, terwijl het percentage lezers misschien helemaal niet toeneemt. Hou hier rekening mee wanneer je het succes van verschillende nieuwsbrieven wilt vergelijken. Vergelijk dit bijvoorbeeld eens met het aantal @gmail.com-gebruikers in je contactenlijst.

Wat verandert in WorldView?

CreateSend locatiestatistiekenMet WorldView kun je in CreateSend nauwkeurig zien waar je gebruikers zich bevinden wanneer ze je digitale nieuwsbrief openen. Net als de open-ratio wordt dit gemeten wanneer een afbeelding uit je nieuwsbrief gedownload wordt. Door te herleiden waar de afbeeldingen naartoe gestuurd moeten worden, kan CreateSend redelijk goed inschatten waar iemand zich op de wereld bevindt.

Gmail heeft echter besloten om afbeeldingen voortaan te downloaden via haar eigen proxy-servers. Dat zijn een soort ’tussenstations’ die fungeren als een doorgeefluik voor internetverkeer. De proxy-server downloadt de afbeeldingen bij CreateSend, en stuurt ze vervolgens naar je lezers. Dit maakt het lastiger om te traceren waar je lezers zich bevinden, omdat CreateSend alleen communiceert met de proxy-server, en dus alleen daar de locatie van kan herleiden. Daardoor kan het er in WorldView op soms lijken dat sommige lezers zich in Cupertino (VS) of Groot-Britannië bevinden: de plaatsen waar Google proxy-servers heeft staan. Momenteel worden hiervoor verschillende oplossingen ontwikkeld.

Conclusie

Met de veranderingen in Gmail zijn nieuwe kansen ontstaan voor e-mailmarketeers om hun doelgroep nog beter aan te kunnen spreken. Bovendien zijn de open-ratio’s hiermee een betrouwbaarder meetinstrument geworden. De WorldView kan soms echter onverwachte resultaten opleveren. Het maakt vergelijkingen met oude e-mailcampagnes hoe dan ook wat lastiger.