Spam en nieuwsbrieven, drie tips

Spam en nieuwsbrievenOngewenste post, daar zit niemand op te wachten. Om mensen te beschermen tegen spam geldt in Nederland de Telecommunicatiewet. Verzend jij digitale nieuwsbrieven? Dan gaat deze wet voor jou op. CreateSend zet de regels die je niet over het hoofd mag zien voor je op een rij. Zo weet je precies wat wel en wat niet mag.

1. De ontvanger moet toestemming geven

Iedere ontvanger moet ‘uitdrukkelijk geïnformeerd’ toestemming geven. Daarmee wordt bedoeld dat de ontvanger actief een vinkje moet hebben aangekruist op een(web)formulier. En je mag dus niet mensen een nieuwsbrief sturen omdat in de algemene voorwaarden staat dat je dat bij iedereen doet die jou ooit gemaild heeft. Maak ook duidelijk waar de ontvanger zich voor opgeeft.  ‘U geeft toestemming voor de ontvangst van e-mails van ons bedrijf’ mag dus niet. Je mag kortom nooit zomaar een adressenbestand van een ander bedrijf gebruiken, tenzij iedereen op die lijst daar uitdrukkelijk toestemming voor gegeven heeft.

Wat mag wel?

Iedereen waarmee je een klantrelatie hebt, mag je mailen. Klanten zijn alle mensen die een dienst van je afgenomen hebben of een product van je hebben gekocht. Maar iemand die informatie heeft aangevraagd of aan wie je offerte hebt uitgebracht? Heb je daar een klantrelatie mee? De OPTA, de organisatie die hierover gaat, zegt van niet, maar er is nog niet veel jurisprudentie over opgebouwd. Het is in ieder geval niet zo dat je meteen een proces aan je broek hebt als je de definitie van klantrelatie een beetje oprekt (maar klop niet bij ons aan als het wel gebeurt :-)).

2. Zorg voor een afmeldoptie

In iedere mail hoort een afmeldlink. Afmelden moet gratis zijn en gemakkelijk gaan  – met één, hooguit twee klikken op de knop. Je mag mensen dus niet verplichten een hele vragenlijst te beantwoorden voor ze van je af zijn.

3. Laat duidelijk zien wie de brief verstuurt

Geef de nieuwsbrief een duidelijke afzender. Volgens de wet ben je de verzender

  1. als je op de verzendknop klikt of
  2. als je opdracht hebt gegeven voor de nieuwsbrief.

Deze blog is gebaseerd op een artikel van www.spamklacht.nl.

Dit zijn de regels. Maar spam is ook een kwestie van hoe je een nieuwsbrief ervaart. Staat er waardevolle informatie in? Heb je er wat aan? Dan markeer je het bericht niet snel als spam. Wanneer ervaar jij een nieuwsbrief als spam?