Open-ratio zegt niet alles

Grafiek van de open-ratio

Meer dan 60% van je abonnees heeft de nieuwsbrief niet geopend. Maar de meesten hebben je naam wél voorbij zien komen.

Vandaag kreeg ik de nieuwsbrief van mijn autodealer in mijn inbox. Nou ben ik nog lang niet van plan een nieuwe auto te kopen, maar ondanks dat had de nieuwsbrief wel direct effect. O ja! Ik moet nog een afspraak voor een onderhoudsbeurt maken. Meteen gedaan.

Aandacht
Nieuwsbrieven hoeven niet meteen kliks op te leveren om effect te hebben. Sterker nog, je abonnees hoeven hem niet eens te openen. Het feit alleen dat ze je nieuwsbrief langs zien komen in hun mailbox, vestigt heel even de aandacht op je naam, product of dienst. Elke keer weer: o ja!

Vertrouwd
Dat o-ja-effect maakt een frequente nieuwsbrief – elke maand, elke twee weken – effectiever dan eentje die je maar eens in de drie maanden verstuurt. Ook al is het maar een ‘dunnetje’ en is die van eens in de drie maanden geweldig van inhoud en bomvol aantrekkelijke aanbiedingen. Je naam komt voorbij en wordt langzamerhand steeds vertrouwder. Natuurlijk blijft waardevolle content van belang: zonder zouden mensen zich wel eens kunnen afmelden, en dat is het laatste wat je wilt. Maar die open-ratio is een stuk minder belangrijk dan-ie lijkt.

[box]Lees ook Alles over de open-ratio van een e-mailnieuwsbrief[/box]