Laat je website-bezoekers zich inschrijven op je nieuwsbrief

Bezoekers van je website zijn een interessante doelgroep voor je digitale nieuwsbrief. Met CreateSend plaats je op verschillende manieren eenvoudig een aanmeldformulier op je website. Bezoekers die zich aanmelden, worden automatisch toegevoegd aan je e-maillijst in CreateSend. Zo werf je nieuwe abonnees voor je nieuwsbrief én versterk je de band met de bezoekers van je website.  En dat is tenslotte wat je op de lange termijn wilt met online marketing. Bovendien kun je op deze manier meer informatie over je bezoekers verzamelen. Niet alleen hun naam, maar ook adres, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum, voorkeuren, et cetera. In deze blogpost lees je hoe je een aanmeldfomulier op je site plaatst.

Stap 1. Maak een inschrijflijst voor je abonnees

grow-your-audienceNadat je bent ingelogd bij CreateSend, ga je naar ‘List & Subscribers’. Klik hier op de lijst waar mensen die zich via je website aanmelden op terecht moeten komen. Is er nog geen lijst, of wil je een aparte lijst maken voor de bezoekers van een bepaalde site of pagina? Klik dan op ‘Create a new list’ en maak de lijst aan. Bedenk ook alvast welke informatie je naast naam en e-mailadres nog meer van je abonnees wilt hebben. Hoe je extra velden toevoegt en wat je daar mee kunt, lees je in ‘Meer resultaat met gesegmenteerde nieuwsbrieven‘.

Stap 2. Nieuw publiek voor je e-mailmarketing aantrekken

In de rechter zijbalk zie je onder ‘Add new subscribers’ een aantal extra opties, waaronder ‘Grow your audience’. Als je hierop klikt, krijg je alle mogelijkheden om inschrijfformulieren in andere media te plaatsen, waaronder ook nieuwsbriefinschrijvingen met de iPad. In dit artikel houden we ons bezig met de bovenste drie opties, die gaan namelijk over nieuwsbriefaanmeldingen op je website.

Stap 3. Kies een inschrijfmethode voor je website

verschillende-opties-nieuwsbrief-inschrijvenEr zijn drie verschillende manieren waarop de bezoekers van je website zich kunnen inschrijven op je nieuwsbrief. Voor de ene methode moet je wat technischer zijn dan voor de andere. Hieronder hebben we de verschillende opties geordend op moeilijkheidsgraad:

  • Eenvoudig: Link naar extern aanmeldformulier voor je nieuwsbrief;
  • Gemiddeld: Aanmeldknop voor inschrijvingen op je nieuwsbrief;
  • Gevorderd: Eigen aanmeldformulier op je website.

3a. Link naar extern aanmeldformulier voor je nieuwsbrief

subscribe-buttonDeze methode is het meest eenvoudig. Op je website hoef je alleen een link te plaatsen naar het inschrijfformulier van je nieuwsbrief. Bezoekers die op de link klikken, krijgen het inschrijfformulier te zien en melden zich aan op je nieuwsbrief. Om de link naar je formulier te genereren, klik je in CreateSend op ‘Link to a subscribe page’. Je ziet aan de linkerkant een voorbeeld van hoe je formulier eruit komt te zien, en rechts staat de link die je nodig hebt. Waarschijnlijk wil je nog wel iets aanpassen aan je formulier. Dat kan door te klikken op ‘Or customize the look’. Je krijgt nu nog wat extra opties, zoals titel, kleur en tekstvelden van je formulier. Als je velden aanpast, zie je aan de linkerkant direct hoe het eruit komt te zien. Klik op ‘Save changes’ en kopieer de link. Deze plak je op je website, en eventueel ook op je Facebookpagina of andere sociale media.

3b. Link naar extern aanmeldformulier voor je nieuwsbrief

subscribe-pageDe tweede manier om het aantal inschrijvingen op je digitale nieuwsbrief te laten toenemen, is de aanmeldknop – een button op je website waar bezoekers op kunnen klikken. In een popup verschijnt dan het aanmeldformulier. Hiervoor moet je wel code kunnen plaatsen op je website. Klik in CreateSend op ‘A subscribe button’ en klik rechts op ‘Make some changes to the button’. Verander nu de naam en eventueel de kleur en grootte. Klik op ‘Customize the form’ en pas het formulier naar wens aan. Tenslotte klik je op ‘Finish and get the code’. Kopieer de code die je in het witte tekstveld ziet staan. Plak deze code vervolgens in je website op de plek waar je je knop wilt hebben. Controleer goed of de knop werkt zoals je in gedachte had. Werkt de knop niet, controleer dan of je wel alle code hebt gekopieerd.

3c. Een aanmeldformulier voor je nieuwsbrief op de eigen website

De derde methode biedt de mogelijkheid het aanmeldformulier op je eigen website te plaatsen. Bezoekers blijven dan echt op je eigen website en de paginastijl is die van de rest van de site. Ook voor deze methode is het wel van belang dat je code op je website kunt plaatsen. Klik om te beginnen in CreateSend op ‘Copy/paste a form to your site’. Je krijgt nu links direct een aanmeldformulier te zien, maar zonder opmaak. Dit is expres, omdat het formulier dan zoveel mogelijk de stijl en opmaak van jouw website aanneemt.

nieuwsbrief-formulierRechts vind je de mogelijkheid om de velden voor je nieuwsbrief aan te passen. Klik op ‘Show more fields’ om eventueel nog extra velden in je formulier zichtbaar te maken, of om de volgorde te veranderen. Klik vervolgens op ‘Get the code’. In het witte tekstveld zie je nu de code voor je formulier staan. Eventueel kun je het formulier nog aanpassen, bijvoorbeeld door ‘Subscribe’ te vervangen door ‘Inschrijven’. Plak deze code vervolgens in je website.

Tot slot

Controleer altijd of je aanmeldformulier nu werkt zoals de bedoeling is. Dit kan eenvoudig door even een e-mailadres in te vullen dat nog niet in je abonneelijst staat. Zie je het e-mailadres niet  in je lijst in CreateSend verschijnen? Loop dan nog eens goed alle bovenstaande stappen langs. En bonustip: noem een formulier als het even kan niet formulier en de nieuwsbrief niet nieuwsbrief. Zeg Schrijf je in en blijf op de hoogte, of krijg gratis alle aanbiedingen in je mailbox.